Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

ΖΩΑ 2013

Θεματική ενότητα Ζώα που ζούν στο αγρόκτημα, στη ζούγκλα στο δάσος


Είδαμε εικόνες από βιβλία για τα ζώα που ζουν στο αγρόκτημα ( αγελάδα, πρόβατο, σκύλος,κατσίκα, άλογο, γαϊδουράκι, γουρουνάκι, γάτα,κότα , κόκορας και άλλα ζωάκια). Συζητήσαμε για αυτά τα ζωάκια, για το αγρόκτημα τι είναι πως λειτουργεί, τι προσφέρουν αυτά τα ζωάκια στον άνθρωπο, γιατί ο άνθρωπος πρέπει να τα φροντίζει και να τα αγαπάει κ.α.



Ακούσαμε τραγουδάκια για τα ζωάκια της φάρμας και κινηθήκαμε στο ρυθμό:
Τα τραγουδάκια που ακούσαμε μάθαμε χορέψαμε αλλά και κινηθήκαμε μέσα από αυτά είναι: Το γουρουνάκι, η γίδα, τα ζωάκια της φάρμας, από το cd της Κυνηγού το έλα έλα αλογάκι, το παπάκι, το λαγουδάκι κ.α. μάθαμε επίσης το τραγουδάκι όταν θα πάω κυρά μου στο παζάρι.

Παραμύθια που διαβάσαμε:






Παραμυθι- Το λαίμαργο γουρουνακι

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένα γουρουνάκι πολύ πολύ λαίμαργο.   Μα πιο λαίμαργο απ’ όλα τα γουρούνια , που ζούσαν στην ίδια αυλή μαζί του. Μια μέρα είδε στα νερά που έριξαν στην αυλή από τον νεροχύτη, δυο μικρά ψαράκια, που είχαν γλιστρήσει από τα χέρια της κυρίας Φρόσως καθώς τα έπλενε για να τα ρίξει στο τηγάνι.
«Τί είναι αυτό το πράγμα; Πρώτη φορά βλέπω αυτά τα μακρουλά ζώα», σκέφτηκε το γουρουνάκι.
Κοίταζε περίεργα τα γυαλιστερά λέπια των ψαριών, που άστραφταν στον ήλιο. Εκείνη τη στιγμή πλησίασε η γάτα και μόλις είδε κι αυτή τα ψαράκια είπε:
«Τυχερή είμαι! Βρήκα το μεζέ που λαχταρούσα
Απλώνει λοιπόν το ποδαράκι της, το χώνει μέσα στα νερά και με τα νύχια της τραβά έξω το ένα ψαράκι και χλαπ, χλαπ, το τρώει με πολλή όρεξη.
«Μπα», είπε παραξενεμένο το λαίμαργο γουρουνάκι, «για να το τρώει αυτό η γάτα, θα πει πως είναι πολύ νόστιμο. Ας φάω κι εγώ το άλλο».
Και με πολύ κόπο τραβά με το χοντρό ποδαράκι του μέσα από την λακούβα του νερού χωρίς χασομέρια το ψάρι, το βάζει στο στόμα του, το μασάει και καθώς ήταν λαίμαργο, χλαπ , του δίνει μια και το καταπίνει γρήγορα γρήγορα. Μα το ψάρι του στάθηκε στο λαιμό. Ήταν γεμάτο κόκαλα, βλέπετε. Το λαίμαργο γουρουνάκι άρχισε τότε ένα βήχα μα ένα βήχα.
«Γκουχ, γκουχ, γκουχ», έκανε και δώστου προσπαθούσε να ξεμπλέξει τα κόκαλα από το λαιμό του, που είχαν σκαλώσει βαθιά βαθιά.
«Ωχ κυρία γάτα, βοήθησέ με» , της φώναξε στο τέλος. Και «γκουχ, γκουχ» και όλο «γκουχ γκουχ».
« Καλά να πάθεις» του λέει τότε η γάτα. « Τα ψάρια είναι για μας τις γάτες και ήταν δικός μου μεζές, τι ήθελες εσύ να μου τον φας; Τρώω εγώ τα πίτουρα τα δικά σου»;
« Καλά να με συγχωρείς γι αυτό που έκανα, βοήθησέ με όμως τώρα. Πεθαίνω»
«Άνοιξε το στόμα σου», του λέει η γάτα.
Το γουρουνάκι τέντωσε όσο μπορούσε ανοιχτό το στόμα του και η γάτα προσπάθησε να του βγάλει τα κόκαλα από τον λαιμό. Όμως ήταν αδύνατο, έβαλε τα νύχια της, μα το πονούσε ακόμα πιο πολύ. Βογγούσε τώρα το γουρουνάκι μας, γρύλιζε γρ γρ γρ κι έτρεχε γύρω γύρω στην αυλή σαν τρελό από το γαργαλητό που ένιωθε στο λαιμό.
Το αφεντικό το είδε και αμέσως κατάλαβε τι είχε. Το πήρε τότε και το πήγε στον κτηνίατρο. Ο γιατρός πήρε μια τσιμπίδα, του τράβηξε από τον λαιμό του τα κόκαλα και από τότε το γουρουνάκι όποτε έβλεπε ψάρι θυμόταν τους πόνους και έφευγε μακριά τρέχοντας. 



 Κάναμε διάφορες αντιστοιχίες στο χαρτί, προγραφικές αλλά και λογικομαθηματικές έννοιες:








Φυσικά αναφερθήκαμε και στα κατοικίδια ζωάκια μιας που κάποια από τα ζωάκια της φάρμας είναι και κατοικίδια. Κάποια από τα παιδιά είπαν πως έχουν κατοικίδια ζωάκια κυρίως σκυλάκια. Είπαμε με τα παιδιά για ποιο λόγο πρέπει να τα σεβόμαστε και να τα αγαπάμε, ότι πρέπει να τα φροντίζουμε κ.α.
Ακούσαμε το τραγουδάκια όπως: η γάτα μας η γόνη, η σκυλίτσα, η γατούλα. Περπατήσαμε σαν τις γάτες και τα σκυλάκια και διασκεδάσαμε αρκετά.
 Παραμύθι :
 - Συνεχίσαμε με τα ζωάκια και επεκταθήκαμε στα ζωάκια της ζούγκλας, της θάλασσας και του δάσους. Κάποια από τα ζωάκια του δάσους τα είχαν ξαναδεί τα παιδιά μέσα από το εποπτικό υλικό όταν κάναμε τη θεματική ενότητα τα ζώα που πέφτουν σε χειμέρια νάρκη.
Φτιάξαμε σιγά σιγά τον δικό μας πίνακα με τις κατοικίες των ζώων, κόψαμε εικόνες από περιοδικά και τις κολλήσαμε στο πίνακα. Κάθε μέρα κολλάγαμε και λίγα ζωάκια.

Ο πίνακάς μας με τα ζωάκια της φάρμας, του δάσους, της θάλασσας και της ζούκλας.

 Τα παραμύθια- βιβλια που είδαμε και διαβάσαμε:




Ατομικά εργασία Το Ελεφαντάκι: Το κάναμε αποκριάτικο μιας που πλησιάζουν και οι Απόκριες.



To αποκριάτικο ελεφαντάκι μας ολοκληρωμένο.



2 σχόλια:

  1. Τζίνα καταλαβαίνω ότι διαβάζετε πολλά κιωραία βιβλία! Αυτό είναι πολύ καλό! Καλή συνέχεια στομπλογκ σου! Και σε σένα στην καλή δουλειά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή