Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

ΖΩΑ ΠΟΥ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΕ ΧΕΙΜΕΡΙΑ ΝΑΡΚΗ

Ξεκινήσαμε την θεματική ενότητα τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Επεκταθήκαμε όλη την εβδομάδα στο θέμα με διάφορες δραστηριότητες προσπαθώντας να καλύψω όλους τους τομείς ανάπτυξης.Συζητήσαμε με τα παιδιά ποιά είναι τα ζωάκια που κοιμούνται τον Χειμώνα. Γιατί κοιμούνται, πως φτιάχνουν τις φωλιές τους κ.α. Κατονομάσαμε μέσα από το εποπτικό υλικό που τους έδειξα ποια ζωάκια πέφτουν σε χειμερία νάρκη.











- Διαβάσαμε παραμύθια για τον σκαντζόχοιρο όπως τον Φαλακρό Σκαντζόχοιρο του Ευγένιου Τριβιζά.
Το παραμύθι ο Μικρός σκαντζόχοιρος μια Χειμωνιάτικη μέρα.






Παραμύθι ο Τσίμπος ο σκαντζόχοιρος




- Είπαμε το τραγουδάκι για τον σκαντζόχοιρο .

Ένας σκαντζόχοιρος αγκαθωτός
σε αμπέλι πήγαινε καμαρωτός
Ξάφνου ένα φίδι εμπρός του πετάγεται
 παραμονεύει και κουλουριάζεται.
Μα ο σκαντζόχοιρος έτσι δεν μένει,
σπρώχνει τα αγκάθια του και περιμένει.
Μόλις το φίδι τον εδαγκώνει σπρώχνει
 τα αγκάθια του και έτσι γλιτώνει

- Φτιάξαμε το σκαντζόχοιρο σε χαρτί Α4.Τα παιδιά χρωμάτισαν το σώμα του σκαντζόχοιρου με δαχτυλομπογιά ,το πρόσωπο και τα πόδια του με κυρομπογιά.






- Νοητική άσκηση :Βοηθήσαμε το σκαντζόχοιρο να πάει γρήγορα στη φωλιά του να κοιμηθεί!

 




- Μουσικοκινητικό παιχνίδι- Παιχνίδι ετοιμότητας: οι σκαντζόχοιροι και οι χελώνες: Τα παιδιά χωρίζονται σε 2 ομάδες. Χελώνες και σκαντζόχοιροι. Προχωράνε με το ρυθμό κρουστών μουσικών οργάνων. Όταν σταματάνε να χτυπούν τα μουσικά οργανάκια οι 2 ομάδες με ένα πρόσταγμα δικό μου κάνουν διάφορες κινήσεις π.χ. τα σκαντζοχοιράκια έπρεπε να ξαπλώσουν κάτω στη μοκέτα, τα χελωνάκια να ακουμπήσουν την πλατουλα τους στον τοίχο κ.λπ.

- Διαβάσαμε το παραμύθι του Αισώπου ο λαγός και η χελώνα



- Μάθαμε ένα πού ωραίο τραγουδάκι Η χελωνίτσα Άλμπουμ Χρυσή κασετίνα 104 παιδικά   τραγούδια που αγαπήσαμε CD 2



 - Φτιάξαμε τη χελωνίτσα σε χαρτί Α4.

 - Μάθαμε και άλλα τραγουδάκια για τα ζωάκια του πάνε για υπνο: Απο την Χρυσή κασετίνα 104 παιδικά   τραγούδια που αγαπήσαμε CD 2 το σκιουράκι που κρυώνει, απο άλλο cd το βατράχι, απο το cd εδώ Λιλιπούπολη μια αρκούδα καφέ, απο τα τραγούδια της Κυνηγού το αρκουδάκι, τη χελωνίτσα και το βατράχι.

- Διαβάσαμε επίσης και άλλα παραμύθια για τα ζωάκια που κοιμούντε:



- Διαβάσαμε το παραμύθι  ζώα σε χειμερία νάρκη και στη συνέχεια τα παιδιά ζωγράφισαν ελεύθερα το ζωάκι που τους άρεσε η τους έκανε μεγαλύτερη εντύπωση από το παραμύθι








- Κινητικό παιχνίδι : Ο κυνηγός και η αρκούδα : Ένα ευχάριστο παιχνίδι που τα παιδιά διασκεδάσανε πολύ. Τα παιδιά κάνανε ένα κύκλο, στη μέση του κύκλου μπαίνει ένα παιδάκι που έκανε την αρκούδα. Άλλο παιδάκι είναι έξω από τον κύκλο και κάνει τον κυνηγό. Η αρκούδα λοιπόν κάθε φορά που είναι  έξω από τον κύκλο δηλ. έξω από την φωλιά της την κυνηγάει το παιδάκι που κάνει τον κυνηγό. Τα παιδιά όταν ανοίγουν τα χέρια τους πρέπει το παιδάκι - αρκουδίτσα να μπει μέσα στη φωλιά για να γλιτώσει από το παιδάκι κυνηγός.

- Νοητική άσκηση - Ταύτηση - Ενώνω τα ίδια ζωάκια

Ζωγραφίζω τα ζωάκια που κοιμούντε:
Φτιάξαμε βατραχάκια:

Ατομική κατασκευή, από χάρτινο πιάτο και χαρτί κανσόν: Τα παιδιά χρωμάτισαν το πιάτο με τέμπερα, κόλλησαν ματάκια και σχεδίασαν τα πόδια του βάτραχου.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου