Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Ο χρόνος



Μια σημαντική έννοια

Η έννοια του χρόνου για το παιδί προσχολικής ηλικίας είναι αρκετά δύσκολη και δυσνόητη. Η συγκεκριμένη έννοια για να κατακτηθεί από το μικρό παιδί, απαιτεί μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά του και επομένως ο παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας θα πρέπει να έχει την γνώση να βοηθήσει το παιδί σε αυτή την κατεύθυνση.
Τα ημερήσια ,εβδομαδιαία , μηνιαία ημερολόγια είναι καλό να  χρησιμοποιούνται, από την έναρξη της χρονιάς  στο χώρο του παιδικού σταθμού προκειμένου τα παιδιά να οριοθετήσουν την έννοια του  χρόνου σταδιακά  
Μία πολύ ωραία κατασκευή  για παιδάκια ηλικίας 3-4  και επίσης και για μεγαλύτερα παιδιά είναι τα εβδομαδιαία  ημερολόγια. Για παράδειγμα μπορείτε κάθε δραστηριότητα της εβδομάδας  να  την συμβολίζεται με διαφορετική  φωτογραφία- εικόνα. Π.χ. Δευτέρα μουσικό- κινητική, Τρίτη εικαστικά, Τετάρτη γυμναστική, Πέμπτη Ζαχαροπλαστική, Παρασκευή Κουκλοθέατρο κλπ .Δηλαδή σε κάθε ημέρα να δίνουμε και μία ξεχωριστή δραστηριότητα ώστε τα παιδιά να ζουν την κάθε μέρα ευχάριστα και να την περιμένουν να ξανάρθει με χαρά.
Η κατασκευή του συγκεκριμένου πίνακα είναι αρκετά εύκολη και τα υλικά πολύ απλά. Περνούμε λευκό χαρτόνι του μέτρου και κόβουμε μια λωρίδα. Τοποθετούμε τις εικόνες – φωτογραφίες τις κάθε ημέρας και στο κάτω μέρος της λωρίδας γράφουμε τις ήμερες της εβδομάδας. Στις ημέρες Σάββατο και Κυριακή μπορούσε να βάλουμε ένα σπιτάκι.
tzina

2 σχόλια: