Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014



Γνωριμία με τα βασικά χρώματα

1)Μιλήσαμε για τα βασικά χρώματα. Βρήκαμε διάφορα αντικείμενα στη τάξη μας με τα βασικά χρώματα. Κατηγοριοποιήσαμε τα αντικείμενα πχ κόκκινα τουβλάκια, μπλε τουβλάκια, πράσινοι  και κίτρινοι μαρκαδόροι. 

2) Ακούσαμε και μάθαμε τραγουδάκια για τα χρώματα. Από το cd Τα Ζουζούνια Τραγουδούν για τα Χρώματα, μάθαμε τα τραγουδάκια για το χρώμα κόκκινο, κίτρινο και πράσινο. 

3) Συζητήσαμε για τα χρώματα που υπάρχουν στην τάξη μας και γύρω μας. Είπαμε λοιπόν για τον ουρανό  και τη θάλασσα που είναι μπλε, για τον ήλιο που είναι κίτρινος, για το μήλο, τη ντομάτα που είναι κόκκινα και για το χορτάρι, τα φύλλα των δέντρων που είναι πράσινα.

4) Συνεχίζοντας το θέμα τις επόμενες ημέρες ασχοληθήκαμε με διάφορες τεχνικές ζωγραφικής. Ζωγραφίσαμε με φελλούς, και με χαρτί από ρολό υγείας.

Ζωγραφική με φελλό:





Ζωγραφικη με χαρτί απο ρολό υγείας:











Τα έργα των παιδιών διακοσμούν τη τάξη μας!!!!!





Συνεχίζοντας το θέμα τα χρώματα μιλήσαμε και γνωρίσαμε τα παράγωγα των βασικών χρωμάτων. 

1)Κινηθήκαμε στο ίδιο πλαίσιο όπως και με τα βασικά χρώματα. Βρήκαμε αντικείμενα στη τάξη μας και τα κατηγοριοποιήσαμε όπως πχ πορτοκαλί και μωβ μαρκαδόροι, ροζ και καφέ τουβλάκια κ.α. 

2)Μιλήσαμε για τα χρώματα που υπάρχουν στη φύση και γύρω μας. Είπαμε  για το γαλάζιο ουρανό και σύννεφα, για το πορτοκαλί πορτοκάλι και μανταρίνι, για τους κορμούς των δέντρων που είναι καφέ κ.α.

3) Στη συνέχεια φτιάξαμε μια λίστα με τα χρώματα, αναμείξαμε τα χρώματα και μάθαμε από ποια χρώματα βγαίνουν το πορτοκαλί, το γαλάζιο, το ροζ, το καφέ, το μωβ.


 4) Ακούσαμε και μάθαμε τραγουδάκια για τα χρώματα πορτοκαλι και καφέ απο το cd Ζουζούνια.

5) Δημιουργήσαμε  όλοι μαζι σε χαρτόνι  το χωριό των χρωμάτων. Τα παιδιά χρωμάτισαν σπιτάκια και τα κόλλησαν σε χαρτόνι του μέτρου. Χρωματίσαμε τον ουρανό, φτιάξαμε τα σύννεφα και φυσικά  το ουράνιο τόξο.
Έτοιμη η ομαδική εργασία μας!!!!!!!!!



6)Το ουράνιο τόξο μας έδωσε την αφορμή να διαβάσουμε ένα πολύ ωραίο παραμύθι . Το παραμύθι των χρωμάτων του Αλέξη Κυριτσόπουλου. Το παραμύθι αναφέρεται στο ουράνιο τόξο που έφυγε, γιατί δεν του έδιναν σημασία. Και πήρε κι όλα τα χρώματα μαζί του. Κι όλα έγιναν άσπρα, γκρίζα και μαύρα. Έτσι τρία παιδιά ξεκίνησαν να το βρουν και να το φέρουν πίσω.


7) Το παραμύθι με τα χρώματα μας έδωσε το ερέθισμα να συνεχίσουμε τη γνωριμία με τα χρώματα κάνοντας μία πολλή ωραία εργασία. Πήρα μια πολύ καλή ιδέα από το blog  http://5niptrip.blogspot.gr/ του 5ου Νηπιαγωγείου Τρίπολης. Επιλέξαμε με τα παιδιά μία από τις εικόνες του παραμυθιού που μας άρεσε αρκετά



Έτσι δουλέψαμε πάνω σε αυτή την εικόνα. Βάλαμε χρωματιστές σταγόνες, φτιάχνοντας τη χρωματιστή βροχή!!!!!